Debatten om de Mest Klimavenlige Biler Raser

Der er ikke længere særligt meget debat her i landet om, hvorvidt klimaforandringerne er reelle eller ej: der er ganske stor enighed om, at vi er nødt til at gøre noget, hvis vi vil redde vores planet. Lige præcis hvordan vi bedst griber det an, er der dog stadig stor debat omkring. Der er debat indenfor landbruget og med fødevarer, der er debat når det kommer til store virksomheder og deres produktion, og så raser der selvfølgeligt også en debat indenfor biler. Hvilken bil skal man købe, hvis man gerne vil gøre sin del, for at løfte klima-problematikken?

Det er ikke noget helt nemt spørgsmål, for der er nemlig rigtigt mange ting, der spiller ind. Det første vi er nødt til at finde ud af er, hvor meget du lige nu påvirker miljøet i en negativ retning. Hvis du har en gammel benzinsluger af en bil, der spreder bly på landevejene, så er du til meget stor skade for miljøet, og det ville nok være en god idé at skifte bil hurtigst muligt. Men hvis du kører rundt i en relativt ny Renault Megane, og altså i forvejen har et ganske lavt benzinforbrug og lever op til alt den seneste lovgivning, så er det måske ikke den rigtige vej frem.

Nogle vil måske bremse op her og sige, at en elbil da stadig er mere miljørigtig! Den bruger jo ikke benzin eller diesel overhovedet, og kan lades op med strøm produceret af vindmøller og andre CO2 neutrale produktionsmetoder! På overfladen er det jo også et ganske fint argument. Og hvis du allerede har besluttet dig for at få en ny bil, og kan vælge imellem en traditionel Renault Megane og en Renault Megane Electric, så giver det nok mening at vælge den elektriske version.

Men hvis du allerede er ejer af en velfungerende bil, der ikke skader miljøet i nogen slem grad, så kan det faktisk være langt mere skadeligt at købe en ny bil. Der går jo rigtigt meget energi og mange materialer ind i at producere en helt ny bil: selv hvis det er CO2 neutralt at køre i bilen, så er det altså ikke CO2-neutralt at få den produceret. Det kan altså sagtens være at du er bedre tjent med at beholde din eksisterende bil så længe som muligt, frem for at købe en splinterny elektrisk bil her og nu, selvom en gamle stadig virker fint.

Hvis din gamle bil slet ikke kan køre længere, så kan du også overveje at købe en Brugt bil frem for at købe en ny bil. På den måde øger du nemlig ikke efterspørgslen på nye biler, og der bliver ikke skruet op for produktionen. Den brugte bil er allerede blevet produceret, og hvis den er nogenlunde benzinøkonomisk, så kan det faktisk let være det mest miljørigtige valg.