Problemer med Gæld Handler om Overblik og ikke Penge

Når folk har en masse gæld, så kan man let komme til at tænke på det som et penge-problem. Det virker jo oplagt: du skylder penge væk. Hvis du havde flere penge, så ville du kunne betale det du skylder, og komme ud af gælden. Mange springer derfor til den konklusion, at gæld bare et et penge-problem, og at man derfor bør lægge alle kræfter ind på at spare og tjene penge.

Penge er da også helt sikkert en faktor, når man har en gæld, der virker umulig at tilbagebetale. Men det er absolut ikke den eneste ting, der spiller ind, når gælden bliver umulig at håndtere. Hvis du nogensinde har set programmet ”Luksufælden”, så er det helt tydeligt, at det handler om langt mere end bare penge. Der er folk i det program, som tjener massevis af penge hver eneste måned, og alligevel har en gæld der bare vokser og vokser. Nogle gange kan eksperterne i programmet udpege områder, som deltagerne kan forbedre, og dermed mindske deres løbende udgifter. At øge indtægterne og/eller sænke udgifterne er den penge-relaterede løsning. Men det er ganske sjældent, at folk der har virkeligt meget gæld, kan løse det med indtægter og udgifter alene. Gælden er ganske enkelt for uoverskuelig til, at den kan klassificeres som et problem, der udelukkende handler om penge.

Men hvad kan ellers spille ind, når der er tale om et problem om gæld? Det er faktisk meget simpelt: den farligste gæld er gæld, som man ikke har et overblik over. Den sværeste gæld at komme ud af, er gæld der er spredt ud over en helt masse forskellige kreditorer. Det kan nemlig hurtigt blive til en rigtig farlig fælde. Du er nødt til at bruge tid og kræfter på at jonglere alle de forskellige gældsposter, og løbende håndtere opkald fra vrede kreditorer. Er man rigtig uheldig, så finder man sig gang på gang i en umulig situation, hvor man er nødt til at vælge hvilken regning man betaler – og hvilken man ganske enkelt ikke har råd til at betale lige nu. Det fører selvfølgeligt til en rykker på den regning, som man var nødt til at udskyde betalingen for, og så er gælden jo vokset endnu mere!

Hvis du gerne vil ud af din gæld, så bør du altså først og fremmest fokusere på at skabe et bedre overblik. En af de nemmeste måder at gøre det på, er ved at lave et såkaldt samlelån. Et samlelån er en type af lån, der samler alle dine mindre lån i ét stort lån. Din gæld er altså nu samlet ét sted: du skylder penge til én kreditor, da de har betalt for alle dine andre lån.

Du skylder altså stadig samme mængde penge væk, men har nu fået et langt bedre overblik over din gæld. Der er kun én kreditor du behøver at være i kontakt med, og som du behøver at betale af til.