Sådan Klæder du Børnene på til at Nyde Vinteren

Der er mange forældre der finder det utroligt udfordrende at overbevise deres børn om, at det er sjovt og sundt at komme udenfor i den friske luft og lege med hinanden. Nu om dage er der så uendeligt meget underholdning lige ved hånden, som ikke kræver at man går udenfor en dør. Børn kan bruge timevis foran skærme: de kan underholde sig selv foran fjernsynet, ved at spille spil på mobiltelefonen eller spillekonsollen, eller ved at se uendeligt mange YouTube videoer på en tablet. Det er selvfølgeligt godt at de har det sjovt, men vi kan nok godt blive enige om, at den form for passiv underholdning ikke er helt sund, når den står alene. Børn har godt af at røre sig og få noget frisk luft!

Hvis det ikke allerede var udfordrende nok i forvejen, så er det nu også blevet vinter. Det er altså betydeligt koldere udenfor, og det bliver tidligt mørkt. Det kan godt gøre det endnu sværere at motivere børnene til at komme udenfor og lege. Hvorfor skulle de bevæge sig ud i den kolde vinter, hvis de bare kan sidde og spille computer inde i varmen?

Det er dog muligt, og jeg vil her dele ud af mine egne erfaringer med, hvordan man får børnene til at komme ud og nyde vinteren. Men vær opmærksom på, at dette kræver langt mere af dig, end det gør af dine børn. Du er nemlig nødt til at lede ved at være et godt eksempel.

Børn er naturligt motiverede til at lege og opsøge ting der er både sjove og udfordrende. Spil på de digitale maskiner kan selvfølgeligt være sjove nok: men de kan i bund og grund ikke måle sig med alt den sjov man kan have ved at lege i den virkelige verden. Så hvorfor bruger børnene mobiltelefonen eller deres spillemaskine i stedet for at lege udenfor? Det er meget simpelt: fordi de kopierer det, som de voksne gør.

Hvornår er du selv sidst gået udenfor for at have det sjovt? Bare for at gå en tur, arbejde på et hobby projekt eller lignende? Vi voksne er travle mennesker, der har bildt os selv ind, at vi enten arbejder eller slapper af. Leg er for børn. Så vi giver os selv lov til at sidde indenfor foran fjernsynet eller telefonen for at lave ”ingenting”. Det ser vores børn, og så kopierer de os selvfølgeligt – det er nu engang det, børn gør.

Hvis du gerne vil have børnene ud i vintervejret, så er der kun én vej frem. Køb dem nogle lækre og varme børnestøvler, og tag så med dem ud i sneen. Hvis du inviterer dem ud til en sneboldkamp, til at bygge en snemand eller bygge en iglo, så kan du tro, at de tager med dig! Jo mere du leger med dem udenfor, jo mere vil de finde ud af, at det er langt mere givende end at sidde foran en skærm. Du er altså nødt til at klæde dem godt på til at nyde vinteren, og en stor del af det handler om selv at genopdage vinterens magi.